2017. május 24.

Gif fejléc készítése - lépésről lépésre (harmadik rész)

Már az előző ilyen bejegyzésben is ígértem, hogy lesz szó mozgóképes fejlécről is... és végre sikerült rávennem magam.  Ha érdekel hogyan csináltam tarts velem! 1. LÉPÉS
Nyiss egy új képet, aminek a háttere legyen (akármilyen) szürke. A pontos mérete 900x500 pixel.


2. LÉPÉS
Nyisd meg a hátteret, amit innen tudsz letölteni. Kicsinyítsd, és igazítsd úgy, hogy nagyjából középen legyen és kitöltse a képet. A széleit radírral tüntesd el, de nem kell túlzásba esni... nem baj, ha nem pontosan csinálod :D


Utólagos megjegyzés:
A képeket CTRL+T-vel tudod kicsinyíteni... tükrözni vagyis szabadon alakítani. (Ekkor megjelenik a kép szélén egy szaggatott vonalú keret.) Ha a kicsinyítéskor a SHIFT is lenyomásra kerül, úgy a kép tartani fogja az arányait.


3. LÉPÉS
Vegyél színmintát a kép valamelyik világosabb pontjáról és egy új rétegen kezd el kiszínezni a  túl sötét részeket (az árnyékokat is).  A réteg beállítása legyen VILÁGOSABB SZÍN


4. LÉPÉS
Rajzolj a keretek szélére, úgy mint ahogy a képen látható. A brush hozzá itt találod.


Utólagos megjegyzés:
Az ecsetet így tudod forgatni. 


5. LÉPÉS
Kattints kétszer a rétegre (a szürke részre!) és meg fog jelenni a következő ablak. Itt tudod beállítani, hogy a réteg árnyékot és színtátmenetet kapjon.


6. LÉPÉS
Mivel eddig sima ecsettel dolgoztunk, így a fejlécnek hangyányit paintes sufnituning hatása van, így ebben a lépésben ezt fogjuk eltüntetni.  A fejlécen használt pattern-t  innen tudod letölteni. Oldalt az eszköztárból válaszd ki a téglalap alakút, majd felül menj a kitöltésre és válaszd ki az előzőleg letöltött mintát. Állítsd  a réteget LÁGY FÉNY-re, így a fejléc kapni fog egy enyhe díszítést.


7. LÉPÉS
Egyesítsd a rétegeket, ehhez nyomd le a SHIFT+CTRL+E betűkombinációt. Ezt követően a bal felső képkeret belsejét távolítsd el, ide fog később kerülni a gif/mozgó kép. 

8. LÉPÉS
Ahhoz, hogy a fejléc ne legyen olyan üres helyezz el két virágdíszt a képkeretek mentén. A png-ket innen tudod letölteni. Mivel a képek nagyon nagy méretűek, ezért használat előtt érdemes kicsinyíteni őket. Én a jobb oldalit úgy oldottam meg, hogy a képkeret mentén levágtam a virágok belógó részeit, de ha neked nincs kedved ilyesmivel vesződni enélkül is tökéletes. 


9. LÉPÉS
Felirat hozzáadása. Az általam használt betűtípust innen és innen töltheted le. Kapott a szöveg egy halvány árnyékot, illetve jelentősen megnöveltem a betűk közti távolságot.

10. LÉPÉS
Ahhoz, hogy gifet tudj hozzáadni a képhez szükséged van az idővonal megjelenítésére. Ezt a képen látható módon éred el.

11. LÉPÉS
Nyisd meg az általad választott gifet, vagy amit én használtam az innen tudod letölteni. Jelöld ki az összes olyan képet a gifből, amit használni szeretnél és húzd át a fejlécre.  Egy 40 képkockából alló gif esetén például ajánlott kurtítani a hosszán.


12. LÉPÉS
Igazítsd a helyére a gifet, ha kell akkor változtass a méretein is. Fontos, hogy mindezt úgy tedd, hogy az összes kép részlet ki van jelölve. Ezután az idővonalon egyesével add hozzá a képeket. Utólagos megjegyzés:
A gyűrt szélű papírra kattintva tudod másolni az előző képkockát.
12. LÉPÉS
Nyomd le a ALT+SHIFT+CTRL+S betűkombinációt. Megjelenik a képen látható ablak, itt mentsd el a fejlécet. Ezzel jelentősen romlik a kép felbontása is... lényegében tönkretéve az egészet, de ez ellen nem tudom mit lehet tenni :D


A fejléc készítése során félúton megvilágosodtam és végül más gif került a képkeretbe, de itt a másik verzió. Remélem senkit nem zavart annyira össze :DVolt már szó sima, png és gif fejlécről is... így várom a javaslatokat a következő bejegyzést illetően. Ha érdekel titeket valami írjatok bátran :)

Én pedig köszönöm, hogy végigolvastad... jó kísérletezést a fejlécekkel!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése