2017. március 17.

Fejléc készítése - lépésről lépésre (első rész)

Az elkövetkező hetekben igyekszem majd különböző egyszerűen kivitelezhető fejléceket készíteni, aminek a folyamatát lépésről lépésre bemutatom. 
Kezdés előtt fontos momentum, hogy mindenki mormoljon el egy imát a deviantart-on tevékenykedő lelkes szerkesztőkért. Ugyanis, mi most az ő munkájukból fogunk építkezni.

Ha valami nem világos kérdezni  természetesen lehet, de igyekszem érthetően vázolni a dolgokat! :D

1. LÉPÉS
Kezdjünk is bele! Nyiss egy üres felületet. A pontos mérete 900x550 pixel.


2. LÉPÉS
Nekem szokásom színekkel eltervezni, hogy nagyjából mi hova fog kerülni, de ez a végeredmény szempontjából elhanyagolható. Nálam a fekete mindig a szereplőt jelenti, a piros a dekorációt és a zöld a címet. Ez amolyan skicc szerűség :D


3. LÉPÉS
A képek hozzáadása. A jobb oldali kép innen a baloldali pedig innen tölthető le. Ezeket a képeket igazítsd úgy, hogy a fekete rész nagyjából szabadon maradjon. A méretet kicsinyítsd le, a széleket pedig ízlésesen radírral tüntesd el a picsába


Utólagos megjegyzés:
A képeket CTRL+T-vel tudod kicsinyíteni... tükrözni vagyis szabadon alakítani. (Ekkor megjelenik a kép szélén egy szaggatott vonalú keret.) Ha a kicsinyítéskor a SHIFT is lenyomásra kerül, úgy a kép tartani fogja az arányait... Jelen esetben ez fontos.

4. LÉPÉS
A főszereplő hozzáadása. A fotó innen érhető el.  A lány képe legyen VILÁGOSABB SZÍN-re állítva.  A nagy felkiáltójel jelzi, hogy hol tudod átállítani.


Igazat megvallva a bal felső sarokba nem szokványos erdős képet szerettem volna, de egyszerűen nem találtam megfelelőt deviantart-on, így kénytelen voltam a legyőzhetetlen google segítségét hívni. A képet innen van lehetőséged lementeni. Ennél is ugyanaz a helyzet, mint az előző kettővel. Radírozás, kicsinyítés.


5. LÉPÉS
Mivel ez így még elég üres így adj hozzá néhány indokolatlan png-t. A fejlécen használt két képet innen lehet lementeni egy csomag tartalmaként. Neked most csak erre a kettőre lesz szükséged: egy halom régi könyv az erdő közepén a világ legtermészetesebb dolga, a levegőben lebegő házakról nem is beszélve.


6. LÉPÉS
Egy kis rajzolással tedd érdekesebbé a képet. A ködhöz (ami igazából felhő) használt brush-t innen szerezheted be. Az ecset méretét vedd egy kicsit vissza és rajzolj néhány foltot a szélek közelébe, úgy mint a képen. Én még igazgattam néhány centit a fotók elhelyezkedésén, hogy a foltokkal együtt is jól nézzenek ki.


Utólagos megjegyzés:
A brush-t miután letöltötted a képen látható módon éred el. Miután rámentél az ECSETEK BETÖLTÉSE feliratra a felugró ablakból válaszd ki amit letöltöttél.


7. LÉPÉS
Tegyél a tetejére egy textúrát, amit innen érhető el. Most is a csomagból csak egyre lesz szükség, én a kissé csíkosat választottam, mert ez olyan hatást kelt, mint a fák levelein átjutó nap sugarai. A kép beállítása LÁGY FÉNY legyen, ezt ugyanott éred el, mint előzőleg a lány esetében.


8. LÉPÉS
A fejléc átszínezése. Deviantart-on milliónyi szebbnél szebb lehetőség közül lehet válogatni, én most a képen kettőt használtam. Ezek innen és innen vannak. Simán csak nyisd meg a fájlt és húzd át a kis mappát, ahogy az első képen a nyíl mutatja. Fontos, hogy a ravenorlov féle sárga jelölésű legyen alul, csak úgy kapod ezt a színvilágot.9. LÉPÉS
Cím vagy felirat hozzáadása. Nekem egy Ady idézetre esett a választásom, értelemszerűen te bármi mást ráírhatsz. A betűtípusokat innen és innen tudod letölteni. A szöveget a CTRL lenyomásával tudod alakítani, illetve ívet a kis T betűs ikonon belül tudsz neki adni... a felső soron van, ahol a betűtípus, szín és egyéb ilyen dogokat találod.És ezzel a fejléc el is készült, neked hogy tetszik? Ugye, hogy egészen egyszerű volt...
Köszönöm, hogy velem tartottál!

5 megjegyzés:

 1. Szia, ez nagyon jó lett! nem is tudtam, hogy ilyen egyszerűen is lehet fejlécet készíteni, nagyon ügyes vagy. Esetleg egy olyan fejlécnek is meg tudod mutatni az elkészítését, amiben gif kép is van?

  VálaszTörlés
 2. Buu!

  köszönöm, örülök, hogy tetszett a bejegyzés :)

  A sorozat következő részeiben terveztem többfajta gif fejlécet is készíteni, de a következő részben előbb még png fejlécről lesz szó, a gif csak utána fog megvalósulni...

  Lesz szó:
  - színátmenetes fejlécről,
  - olyanról ahol egy képkereten belül csak a képek változnak,
  - és végül a rendes gif beillesztéséről.

  Ezek amúgy nagyjából ugyanazon az elven működnek, így ha az első sikerül a többi is fog.

  VálaszTörlés
 3. Szia, tényleg nagyon jó lett a bejegyzés. És külön örülök, hogy valaki megmutatta hogy is kell csinálni. Csak egy kérdésem lenne. Milyen programot használsz a készítéshez?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ahogy látom PS6 van letöltve neki :)
   Amúgy nagyon hasznos volt ez a bejegyzés. Eddig megoldottam a fejléceket valahogy, de ez nagyon hasznos volt :)

   Törlés
 4. Buu!

  Igen, igen photoshop cs6 egy kis topaz clean kiegészítéssel, de az a mostani bejegyzésben nem volt. Azt nem igazán tudom, hogy a verziók száma között mekkora különbségek vannak, de nekem a mostani minden igényemet maximálisan kielégíti. Még így is fedezek fel újdonságokat, pedig már vagy egy éve megvan:D

  Köszi, hogy elolvastátok a bejegyzést!

  VálaszTörlés