2017. március 15.

Design blogok förtelmei...

Bevezetés nélkül, in medas res kezdéssel. Néhány dolog, amit az évek alatt kénytelen voltam megtanulni:
 • A homályosan összemostott képek nem szépek. Csúnyák, igénytelenek... nagyon profin kell megoldani, hogy az jól is nézzen ki. 
Mégis szinte mindenki ezzel kezdi. (ohh, bizony az a kép lent az én mesterművem) Hidd el, hogy a végeredmény nem lesz impozáns! Giccses lesz.

Hiába szeretnél fegyvert, drogot, vért, cigit, piát, kecskét, vegán ufót viszontlátni a fejlécen... egyszerűen kivitelezhetetlen. 

Persze, mindenki örül, mint majom a farkának, hogy maga megtudta oldani a dolgot... de, akkor már inkább ajánlom a második pontban leírtakat.

 • Attól, hogy egy fejléc nincs agyon szerkesztve még fejléc marad!
OFF: Régebben olvastam egy kritikás blogot... nagyon jókat tudtam nevetni a sok faszságon, amit a ((grafikus tudással és írói vénával megáldott)) kritika író egy-egy fejléc kapcsán nehezményezett. A szerkesztő napi 2-3 bejegyzést tett közzé, amiben több blogról is írt véleményt. (Mennyiség > Minőség) Az oldal pofátlanul nagy népszerűségre tett szert, pedig a minőség a béka seggét verdeste. Oda jártam röhögni...

Az egyik kedvencem a fejléc kérdése. Legyen? Ne legyen? Mitől lesz egyáltalán az? Véleményem szerint a fejlécen szerepeljen a blog címe, kapcsolódjon a blog témájához... és innetől kezdve mindenki azt csinál amit jónak lát. 

Ezt a képet öt perc alatt csináltam, csak szemléltetés céljából. A fentivel összehasonlítva ez ugye, hogy igényesebb? Sokkal kellemesebb ránézni: egyszerűbb, letisztultabb. Van minimális trükközés a színekkel kapcsolatban, de bárki aki már látott photoshopot gond nélkül megoldja pillanatok alatt.

(Erről majd lesz bejegyzés később!)

 • Attól, hogy csinálsz egy fejlécet, a nevedet még nem kell 30-as betűmérettel és copyright jelzéssel ráírni!
Az világos, hogy aki dolgozik egy idegen blogján az vár valami kompenzálást cserébe. Ez legjobb esetben egy említés valahol a forrásoknál/információknál. Nos tapasztalatból mondom, hogy ez az esetek többségében rohadtul nem valósul meg, pedig két percet venne igénybe a készítő nevét odaírni. Szóval ez inkább amolyan reagálás a rendelők hanyagságára. (Persze akad kivétel!) Valószínűleg nálam is ez volt anno a kiváltó ok, hogy a nevemet minden elcseszett képre rávéssem, de így utólag ki merem jelenteni, hogy ilyen kirívó formában komolytalanná teszi az egész fejléc összhatását. 

Amikor közvetlenül a cím alatt szerepel, hogy "By:XY" az nagyon könnyen megtévesztheti a blogra tévedőket. Ha szabad ezt írnom, a cím alatti/fölötti hely a blog szerzőjét illeti, még akkor is, ha nem tart rá igényt. 

Egy diszkrét név valahol a fejléc sarkában tökéletesen megállja a helyét!

A sok elírásért elnézést, szar vagyok. Sry.

4 megjegyzés:

 1. Az a Marseille fejléc de tetszik! ^^,

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm, örülök, hogy tetszik :) Elég egyszerű, de annak aki nem szeretne sokat vesződni szerintem tökéletes választás!

   Törlés
 2. Meg tudnád mondani, milyen betűtípussal írtad a Marseille szót? :)

  VálaszTörlés