2014. március 27.

Néhány tipp kezdőknek

Sokan próbálkoznak szép fejléceket készíteni, ami természetesen nem is olyan egyszerű - sőt kimondottan nehéz. Nekem sosem volt célom, hogy profivá váljak, így meg is rekedtem azon a szinten amivel összetudok hozni egy fejlécet, nem is lesz csúnya, de összességében semmi kiemelkedő. Magamból kiindulva itt lenne pár dolog ami  segíthet, hogy hogyan is kezd:

  1. A szerkesztő program kiismerése:
Ez talán a legalapvetőbb, legyen szó akár netes akár profibb szerkesztőről. Érdemes minden modult végig járni és kikísérletezni, hogy melyikkel mikre vagyunk képesek. Sokszor lehet találni példa videókat, többnyire angolul, de mostanra már magyarok is egyre többet készítenek ilyeneket, így aki elakad annak sem kell megijedni. (a nyelvtudással kapcsolatos problémák már más kérdés)

  2. A képek kiválasztása:
Sokszor az a legnagyobb probléma, hogy a háttér vagy a szereplők képei nem a legjobb minőségűek. Fejléc rendelésnél, pl. nem árt ügyelni arra, hogy a küldött kép kb. fejléc méretű legyen ezzel megkönnyítve a szerkesztő dolgát. Másrészt színben is passzolni kell, tehát ha adott a háttérnek egy vintage effektes kép, ahhoz nem biztos, hogy passzolni fog egy éles színpompás karakter képe. Kép választásnál sokat könnyít a dolgon, ha pl. texturákat alkalmaztok, azzal nehéz mellélőni. Egy fejlécnél az is lényeges, hogy legyen letisztul, így 6 főt rápakolni nem célszerű, kevesebbel sokkal jobban mutat

  3. A képek összemosása:
Én személy szerint nem vagyok a híve, a 100 képet halványítsunk el és nyomjuk a fejlécre háttérként dolognak, de elég közkedvelt, így valószínűleg csak az én ízlésemmel van a hiba. Mindenesetre kivehetőek legyenek a háttérben az alakok, de a képek szegélyei már ne! Sokkal jobban mutat 4 összepasszoló kép összemosott alakja, mint 20 kivehetetlen pacáé.

  4. A szereplők kivágása:
Mikor egy jpg képet tesztek rá a fejlécre és vágjátok ki sokszor látszik az eredeti háttér, ami leginkább a figyelmetlenség és hanyagság következménye. Inkább legyen egy kicsit halványabb a szereplő kontúrja, minthogy ott legyen az eredeti háttér.

  5. A képek effektjei:
Mint már fentebb említettem a képek sokszor nem illenek színeiben egymáshoz, így a már elkészült fejlécre ajánlott valamilyen effektet rátenni, hogy ne legyen olyan feltűnő a különbség. Ezzel sokszor lehet javítani a végeredményen, ráadásul pár pillanat alatt meg is van...

 6. A cím betűtípusa:
Ez igazából már ízlés kérdése, de én jobban szeretem a nagybetűs vagy cirádás betűket... ezek többnyire passzolnak a fejlécekhez. Ha nincs semmilyen ami illene a fejléchez akkor még mindig lehet használni times egy kis árnyékolással... még az is jobb, mint a comic sans. Színről meg annyit, hogy ne olvadjon a háttérbe, kivehető legyen a szöveg.

 7. A készítő vízjele:
Mindenkinek a saját dolga, hogy akarja e ráírni vagy sem. A fejlécen mindenesetre igencsak ront, mikor  neonszínnel nagybetűsen ott virít a készítő neve. Szóval inkább ízlésesen egy nem túl feltűnő színnel a sarokba, vagy a cím közelébe.

És ha minden rendben megy akkor valami hasonló eredménynek kell születnie:


1 megjegyzés:

  1. Szia!
    Igaz, hogy már 1 éve kiraktad a bejegyzést, de én még csak nemrég kezdtem olvasni a blogodat! Nagyon jó bejegyzés lett! Röviden, de (szerintem) hatásosan leírtad, hogy mire figyeljünk fejléckészítés közben.

    Nella Lang

    VálaszTörlés