2014. március 9.

Hogyan kezd el a blogolást? *1. rész*

Az úgymond nulladik, hogy el kell dönteni pontosan hol is szeretnéd. A legjobbak a blogspot, gportal és a wordpress.Látogatottság szempontjából talán a gportal legjobb hirdetések és egyéb okokból kifolyólag. A wordpresst pedig magyarok közül szerintem kevesebben ismerik. A blog létrehozása mindháromnál hasonló, blogspothoz viszont szükséges gmail fiók. Én  eddig csak blogspot-on próbálkoztam, így ennyiben ki is fújt a dolog.

Az első számú amit említenem kell ezzel kapcsolatba, hogy noha nem csak külső számít, de a blogra tévedők nagy része ez alapján dönti el, hogy egyáltalán mélyebbre ás e az adott  bloggal kapcsolatban.

Manapság már mindennap design blogok tömegei nyitnak meg, ami nem baj ugyan, de azért én odafigyelnék ezzel kapcsolatban pár dologra. Kezdetben is, attól, hogy akár még aznap megkapod a végeredmény (legyen az fejléc vagy teljes design) nem feltétlenül lesz is szép. A szépség relatív ez igaz, de szeme mindenkinek van, nem árt tehát inkább várni a megfelelőre.
A másik amit sokan elfelejtenek, hogy egy jól szerkesztett fejléccel még nincs elintézve a design. A blogger sablon számos alapsablonnal szolgál, de ezek közül a legjobb az Egyszerű és az Állati Kft.
A háttér sem elhanyagolható, mégis kevesen veszik a fáradságot, hogy keressenek pedig igazából nagyon egyszerű. A google jó kis kereső gyakorlatilag már az első öt kép közül lesz olyan ami a fejléchez passzol, még egy elterjed háttér is jobb a semminél. Ugye ha már megvan a fejléc akkor a színvilág is tisztázott. Egy kék fejléchez nem illik egy piros háttér (többnyire) Úgy a legegyszerűbb keresni, hogy a képeknél bepötyögöd tumblr background ezt követően a keresőeszközök-nél kiválasztjuk a megfelelő szín is. És vollá, már sorakozik is a választék :) Én jobban szeretem a kisebb visszafogottabb mintákat háttérnek, nem kell semmit se túlzásba vinni.
A következő az olvashatóság. Semmiképp se esettek abba a hibába, hogy olvashatatlan betűtípust választotok a bejegyzés szövegéül. Egyszerűek a legjobbak, ahol pl. az ő betű is megfelelő. Arial, verdana, times. A modulcímek és bejegyzés címekkel fellehet dobni az összhatást, azokhoz már lehet egy díszesebbet is választani. A linkek és egyebekhez a legjobb szín mindig ami a hátteren és fejlécen is szerepel. Szép a szivárvány is, nem azt mondom, de aki nem profi annak úgy se sikerül eltalálni  a megfelelő színkombinációt. 
 Sokszor még egy fehér háttér fekete blog semmi díszítéssel is jobb és nem utolsósorban letisztultabb, mint amit néhányan összehoznak. Nekem a max. 3 szín, max. 3 betűtípus az alapelvem.

A blog témáját illetően már mindenkinél más a helyzet. A fashion blogoknál természetes, hogy egy-egy haul-hoz pl. képek sokaságát teszik ki, de ugyanez már egy történetnél igencsak bosszantó. Valamint nekem a helyesírás a gyengém, hozzá teszem én sem vagyok egy helyesírási kézi szótár, de azért egy történet sorainál nem tolerálom a mérhetetlen elírásokat. A szó ismétlés elkerülése pedig egyszerű http://szinonimaszotar.hu/ Nem feltétlenül fog kiadni megfelelő szinonimát, de többségében azért használható. A design blogokról annyit, hogy az egyediség nem hátrány. Vannak olyan kódok amik minden friss blogra felkerülnek és így körbejárnak. Mielőtt én elkezdtem volna szinte sehol nem volt back to top, most meg már divat. Illetve aranymeli oldaláról ennek a kódnak a verziói keringenek. Természetesen ez sem baj, de nem is előny az tény.
Egy egy bejegyzés során tehát, eltérők a blog témája miatt az elvárások, de szerintem egyértelműek, hogy mit, hol, miképp. 

Így ezzel kapcsolatban az utolsó amit megemlítenék azok a források. Ahogy én kitudtam tenni őket, úgy szerintem másnak se eshet nehezére.  Ez méltó köszönet mások munkájáért szerintem :)

6 megjegyzés:

 1. Szia! :D Sokat segített ez a bejegyzés, és remélem még írsz pár hasonló témájút :D (Próbálok egy jó blogot írni:))

  VálaszTörlés
 2. Szia! 

  Gyors kiegészítés az első bekezdéshez: a GPortal egy weblapkészítő oldal, nem kifejezetten blogoláshoz tervezték, persze arra is alkalmazható, ehhez hasonló még a magyarok közt híres lapunk.hu is, viszont ez a kettő elmarad ismertségben a Blogger és a Wordpress után, ráadásul még van egy szintén híresebb hasonló magyar portálunk, a blog.hu. Még egy apróság: a Blogger a Google egyik szolgáltatása (a Google Fordító, Google Térkép, Google+, GMail, YouTube, stb közül), így természetes, hogy kell a használatához Google fiók. Ebből van pénzük.. :D Viszont mivel ez a Google számára csak egy ilyen harmadlagos dolog, így a leghíresebb és használtabb blogoló felület a Wordpress. Magyarok közt is elég ismert, csak nem a tini 12-16 korosztálynak, mivel komoly üzleti oldalak is wordpress alapúak, hiszen bármilyen módon bővíthető és alakítható /nem csak kinézetben, működésben is; továbbá összekapcsolható minden létező netes szolgáltatással/.

  Egyéb: Blogger oldalakból azért van valószínűleg ennyire sok, mert majdnem minden bloggernek több, mint két oldala van, de általában ezek többsége félig sem befejezett, gyorsan összedobott valami, amit félkészen hagytak és nem is fogják befejezni. Egy jó blog nem a dizájntól lesz jó, hanem a tartalomtól. :) Ez lenne a lényege, a blog a 'web log', azaz internetes napló kifejezésből jött - naplót meg nem díszítünk, hanem írunk.

  Üdv: Patrik

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Buu! :D

   Lányként mondhatom, hogy nekünk - sokunknak -, igenis a kinézet a fontos, úgy első lépésként. :)
   Még, mikor gyerek voltam ... csak azért kezdtem el naplót írni, mert nagy divat volt a "láthatatlan napló" ilyen kis bugyuta toll amihez tartozik egy lámpa és csak azzal lehet elolvasni az írást... én halálosan boldog voltam, hogy "nekem van ilyenem, a barátnőmmel írhatunk egymásnak, hisz neki is van... jujci, de jó". :DD

   Törlés
 3. Persze, azt nem mondtam, hogy a látszat lényegtelen, de amilyen jól néz ki, olyan tartalmas is legyen legalább. ^^

  VálaszTörlés
 4. Szia!
  Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a blogra, sokat segítettél nekem. Eleinte, bevallom, azt hittem, ez is csak egy olyan design blog, amit egy tini lány úgy csapott össze. Viszont te értesz a képszerkesztéshez, és nem raksz fel csapot-papot a fejlécekre. :D Úgy értem, nagyon jól teszed, hogy nem biztatsz arra senkit, hogy pakoljon fel minden szereplőt a fejlécre, és használjon kiolvashatatlan betűtípust. :) Köszi, sokat segítettél abban, hogy hogyan készítsek normális fejlécet!

  VálaszTörlés
 5. Szia!
  Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a blogra, sokat segítettél nekem. Eleinte, bevallom, azt hittem, ez is csak egy olyan design blog, amit egy tini lány úgy csapott össze. Viszont te értesz a képszerkesztéshez, és nem raksz fel csapot-papot a fejlécekre. :D Úgy értem, nagyon jól teszed, hogy nem biztatsz arra senkit, hogy pakoljon fel minden szereplőt a fejlécre, és használjon kiolvashatatlan betűtípust. :) Köszi, sokat segítettél abban, hogy hogyan készítsek normális fejlécet!

  VálaszTörlés